De eerste moestuin sprietjes!

Check hieronder de vooruitgang van de Boerenbond Moestuin!

Dag 1

Dag 2

moestuinbak dag 2

Dag 3

moestuin bak dag 3

Dat gaat hard! De eerste dappere plantjes komen al naar boven. Nu is het zaak om de plantjes te verzorgen en te onderhouden. Dat is het thema van deze blog! Leer alles wat je moet weten zodat jouw plantjes gezond en sterk blijven.

zonnestralen

Zonnestralen

Het mooie weer komt er langzamerhand weer aan en je moestuin groeit harder als het warm is. Het is daarom leuk om je plantjes in de tuin neer te gaan zetten. Omdat het ’s nachts toch nog best koud kan zijn, is het slim om de moestuin overdag naar buiten te zetten en in de avond weer binnen. Zodra het ’s nachts niet meer vriest kun je ze dag en nacht buiten laten staan.

null

Locatie

Bij het neerzetten van de kweekbak moet je rekening houden dat de plantjes niet in de volle zon komen te staan. Hoewel de plantjes van warmte houden, kan de volle zon ook schade toebrengen aan de plant. Kies daarom een plek waar ze bijvoorbeeld in de ochtend wel in de zon staan, maar tegen de middag wat meer schaduw.
Water geven

Water geven

De moestuin heeft water nodig om te kunnen groeien. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is. Wanneer je de plantjes water geeft is het van belang om niet in één keer heel veel water te geven maar wat vaker een beetje. Krijgen de plantjes teveel water dan verdrinken ze of kunnen de wortels gaan rotten.

info icon

Gevolgen watertekort

Geef je de moestuin te weinig water, dan kunnen sommige al vroegtijdig gaan bloeien. Dit lijkt dan een goed teken maar is juist het tegenovergestelde. Omdat de plantjes dan gaan bloeien is dit de laatste kans voor de plant om nakomelingen te creëren.
onkruid verwijderen

Onkruid verwijderen

Zodra je moestuintjes buiten staan, dan kan er onkruid tussen jouw moestuin gaan groeien. Gebruik je voor jouw moestuinbak tuinaarde, dan is de kans al groot dat hier zaadjes in zitten die zorgen voor onkruid. Gebruik daarom grond waar dit niet in zit, dat scheelt een hoop werk. DCM kwekerspotgrond is bijvoorbeeld erg geschikt.

info icon

Genoeg ruimte?

Groeit er toch onkruid in jouw moestuin, verwijder het onkruid dan met wortel en al uit de grond. Hierdoor hebben jouw plantjes alle ruimte om te groeien.
Ongedierte

Ongedierte

Net als jij vinden kleine beestjes moestuintjes erg lekker. Slakken kunnen jouw moestuinbak inklimmen en de plantjes als jij er niet bent op eten, oogsten kun je dan wel vergeten. Ook kleine ander ongedierte zoals bladluis kan voorkomen op jouw moestuin.

Om ervoor te zorgen dat de bladluizen verdwijnen kun je in jouw moestuin bladluis onvriendelijke planten neerzetten, bijvoorbeeld een lavendelstruikje. Zit er toch bladluis op je plantjes, dan kun je ook andere beestjes het probleem laten oplossen zoals lieveheersbeestjes. Zijn beide opties geen oplossing, dan kun je de plant bespuiten met water of een bestrijdingsmiddel gebruiken.

null

Adali-guard

Adali-guard is een product van DCM en bevat levende larven van lieveheersbeestjes. Om te groeien eten de larven elk tot wel 100 luizen per dag en beschermen zo jouw planten. Je kunt het hier bestellen.