Een groen gazon is erg mooi om naar te kijken, maar gras vergt toch enig onderhoud. Het bemesten van het gazon is een belangrijk onderdeel hiervan. In dit artikel wordt duidelijk waarom het gazon bemest moet worden en hoe je dit kunt doen.

Voedingsstoffen

Gras heeft voedingsstoffen nodig om te groeien en om zich te kunnen weren tegen bacteriën en schimmels. De voedingsstoffen worden via de wortels uit de grond gehaald. Soms bevat de grond niet voldoende of niet de juiste voedingsstoffen.

null

Onvoldoende voedingsstoffen?

Wanneer het gras onvoldoende voedingsstoffen krijgt, zullen er eerder kale plekken en mos in het gazon komen. Om dit te voorkomen is het nodig om mest over het gazon te strooien, zodat de goede voedingsstoffen weer worden aangevuld.

Organische mest of kunstmest?

Er zijn verschillende soorten mest te koop in de winkels. Er kan een tweedeling worden gemaakt tussen organische mest en kunstmest (anorganische mest). De eerste soort zorgt ervoor dat je gras goed kan groeien en dat de bodem een goede structuur krijgt. Over het algemeen werkt deze ook langer dan kunstmest. Het tweede type mest is kunstmest (anorganische mest). Kunstmest heeft een snelle werking en wordt hierdoor vaak als oppepper voor het gazon gebruikt. Het is belangrijk dat je de dosering volgt die op de verpakking staat, zo weet je zeker dat je niet teveel geeft.

Wanneer moet je bemesten?

Het is belangrijk dat gras minimaal drie keer per jaar wordt bemest tijdens de groeiperiode die loopt van april tot augustus. De eerste bemesting gebeurt het liefst aan het begin van de lente rond maart. In deze tijd wordt het warmer buiten en begint het gras harder te groeien. De grasmat heeft de voedingsstoffen dan hard nodig. Het tweede moment van bemesting is in juni of juli. Dan heeft het gras genoeg voeding om de warme zomer door te komen. Tenslotte is de derde bemesting in september of oktober. Boerenbond heeft meststoffen die zijn afgestemd op de seizoenen. Zo krijgt het gras precies wat het nodig heeft. De meststoffen kunnen makkelijk met de hand gestrooid worden. Als je een wat groter gazon hebt dan is het fijn om een strooiwagentje te hebben.