Zuurgraad op peil met kalk

Het groen in je tuin groeit en bloeit het beste bij een bepaalde zuurgraad, deze breng je op peil met kalk. Deze zuurgraad kan minder zuur zijn (basisch) of juist heel zuur. De zuurgraad wordt uitgedrukt in een pH-waarde. Hoe hoger de pH-waarde des te minder zuur is de grond en vice versa.

Wat is het effect van de zuurgraad op het gazon?

Wanneer de grond een slechte zuurgraad heeft voor de planten die er groeien, dan worden er minder voedingsstoffen opgenomen. Bij een tekort aan voedingsstoffen groeit het gras minder goed en krijgen mos en onkruid de kans om te gaan groeien.

Kalk strooien op het gazon

Door kalk te strooien, wordt de grond minder zuur. Hierdoor worden voedingsstoffen (ook later in het seizoen uit de mest) beter opgenomen door de wortels en kunnen de graszoden beter dichtgroeien. Het resultaat is dan een sterkere en volle grasmat. Veel kalkproducten bevatten ook magnesium. Dit zorgt ervoor dat je gazon een mooie groene kleur krijgt.

Ten slotte ontwikkelt mos zich meestal slecht op kalkrijke grond.Meestal is het voldoende om één keer per jaar kalk over je gazon te strooien. Je kunt dit het beste in de winter doen. Je gras kan dan de oppepper wel gebruiken.

null

Grondtest

Wist je dat je in de meeste Boerenbond winkels jouw grond altijd kan laten testen? Lees hier meer over hoe je dit kunt doen

Er is ook kalk verkrijgbaar die het hele jaar gebruikt kan worden. Je kunt een grondtest laten doen of thuis zelf een bodemtest uitvoeren, om te kijken of het nodig is om te kalken. Je weet daarna precies wat jouw gazon nodig heeft. Kalk is verkrijgbaar in poeder- of korrelvorm.

Kalkkorrels of -poeder

Het voordeel van korrels is dat dit makkelijker is tijdens het strooien en het stuift minder op. Er komt dan meer kalk op de goede plek terecht. Je kan het jezelf nog makkelijker maken door een strooiwagen voor kalk en meststoffen te kopen. Dan wordt het echt een fluitje van een cent.

De ideale zuurgraad kan voor sommige planten verschillen. Zo zijn er ook planten die het wel goed doen bij een zure grond, zoals rododendrons, azalea’s en hortensia’s. Vermijd deze en soortgelijke planten dus met het strooien.

null
Heb je hier niet de antwoorden gevonden die je zoekt? Kom dan langs in één van onze winkels! Onze medewerkers staan voor je klaar en geven je passend advies.
BESTEL KALK IN DE WEBSHOP