Wanneer je een kas gaat aanschaffen, kun je het beste van te voren bepalen wat het formaat van je tuinkas moet zijn. In dit artikel lees je waar je rekening mee moet houden als je de grootte van je tuinkas gaat bepalen.

Functie van de tuinkas

Naast het formaat van je tuin, zal het doel van de tuinkas grotendeels bepalen hoe groot deze moet worden. Een tuinkas kan geplaatst worden om te:

  • Zaaien en stekken; zorg dat je voldoende ruimte hebt voor kweektafels en –bakken. Het kan handig zijn om schappen te plaatsen in de kas.
  • Kweken; bedenk dat je jonge planten nog groter zullen groeien in je kas. Houd dus genoeg afstand tussen de planten.
  • Overwinteren van planten; houd voldoende ruimte vrij voor de plantenbakken en –potten.
  • Tuinkamer; als je de tuinkas als leefruimte wilt gebruiken, heb je veel ruimte nodig. Zorg dat de meubelen ruim in de kas passen.

Voordelen van een grote tuinkas

Door een grotere tuinkas aan te schaffen blijft de temperatuur constanter, wat leidt tot betere resultaten van je planten. Daarnaast heb je meer ruimte om te kweken en om later eventueel uit te breiden. Bovendien is een grote kas relatief goedkoper dan een kleine kas.

BEKIJK ONZE TUINKASSEN IN EEN BOERENBOND WINKEL

Kleine tuin?

Een kleine tuin hoeft geen reden te zijn om geen kas aan te schaffen; er zijn namelijk al tuinkassen met een oppervlakte van slechts 3,56 m². Naast een normale tuinkas zijn er ook nog andere opties als je wilt gaan kweken. De eerste optie is een muurkas. Dit is een kas die vaak leunt tegen de woning. Hierbij is een voordeel dat leidingen, verwarming en elektriciteit makkelijk in de kas aangelegd kunnen worden. De tweede optie is om een kweekbak aan te schaffen. Een kweekbak beschermt jonge planten tegen de ergste kou.