Een tuinkas kan een hele goede investering en een mooie aanwinst voor je tuin zijn. In een kas kan je gewassen groeien in een gecontroleerde omgeving. De kas biedt beschutting, waardoor mooie planten kunnen groeien en goede oogsten binnengehaald kunnen worden, ongeacht wat de weersomstandigheden of de locatie van de gewassen zijn. In dit artikel lees je een aantal redenen waarom je een tuinkas zou willen aanschaffen.

Verleng het kweekseizoen

Een tuinkas is zo gebouwd dat het al snel lekker warm kan worden. Hierdoor is het mogelijk om al bij de eerste voorjaarszon te starten met kweken. Je vervroegt het kweekseizoen dus. Als je in de tuin zou kweken, dan zou je nog wat langer moeten wachten op warmere temperaturen.

Planten sterken eerst aan in de tuinkas, en wanneer ze sterk genoeg zijn, kunnen ze alsnog buiten worden geplant. Ook in het najaar blijft het langer warm in de kas, dit heeft als gevolg dat je langer door kan gaan met kweken. Het is zelfs mogelijk om het hele jaar door te gaan met kweken als je de tuinkas verwarmt. Zo geniet je het hele jaar van verse groenten en mooie planten!

Bescherming

Een kas biedt planten en bloemen bescherming tegen de weersomstandigheden. Niet alleen hebben de koude temperaturen minder grip op je groen, maar ook zware neerslag kan de planten niet meer deren. Vooral jonge planten kunnen niet goed tegen de regen. En als het vriest, dan kunnen winterharde planten overwinteren in de kas.Je zaailingen worden in een tuinkas ook beschermd tegen beesten.

Vogels vinden het leuk om insecten en zaden uit de grond te halen, maar ze kunnen de grond in een tuinkas moeilijk bereiken. Verder zijn de planten beter beschermd tegen vliegende insecten en kruipers onder de grond die je planten willen aanvreten.

Controle

Binnen in een tuinkas kun je de omgeving beter controleren en regelen dan je buiten in de tuin zou kunnen doen. Zaken die je kan regelen zijn het licht, de temperatuur en de hoeveelheid water. Bij een gecontroleerde omgeving kan een kweker ook bepaalde planten en bloemen laten groeien, die normaal niet in die regio kunnen overleven. Je kan dus meer variëren!

Verse groenten en bloemen

Door je eigen (onbespoten) groenten, bloemen en planten te kweken is het mogelijk om veel geld te besparen op de boodschappen. Je hoeft ze immers niet meer in de supermarkt te kopen. En je hebt meer kans op succes, dan wanneer je de planten in je tuin zou laten groeien.Tenslotte is het telen een leerzame en leuke ervaring voor volwassenen en kinderen.

BEKIJK ALLE KWEEKARTIKELEN IN ONZE WEBSHOP

Nadelen van een tuinkas

Een tuinkas is een gecontroleerde omgeving. Dat betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor de bewatering. De planten krijgen geen water meer van de regen, dus je zult de planten zelf water moeten geven. Dit hoeft niet per se een nadeel te zijn, want zo verklein je ook de kans op het ‘verzuipen’ van de plant. Een tweede nadeel is dat het erg warm kan worden in een tuinkas. Als het te warm wordt dan kunnen planten verwelken of doodgaan. Ventilatie is dus erg belangrijk. Gelukkig heeft de tuinkas een deur en ramen die je kunt openen. Sommige tuinkassen hebben zelfs ramen die automatisch opengaan als het te warm wordt!”

BEKIJK ONZE TUINKASSEN IN EEN BOERENBOND WINKEL