Bij langdurige vorst en sneeuw kunnen vogels zelfs omkomen van de honger. Ook zijn de dieren zwakker en dus makkelijker te vangen door roofvogels. ’s Winters zijn er weinig insecten te vinden en vormen zaden het belangrijkste voedsel van vogels. Als ook de zaden op zijn zullen de dieren zich op de tuinen storten. Je kunt de vogels een handje helpen door te zorgen voor voldoende en gevarieerd voer in je tuin aan te bieden.

Energierijk voedsel is nu het beste om de vogels te geven. Ongezouten en ongebrande pinda’s zijn rijk aan vet en zeer geschikt als wintermaal. Verder doe je de dieren een groot plezier met lekkere vetbollen, vogelpindakaas, of strooivoer. Met heel veel voerhuisjes en houders kun je je bovendien je tuin of balkon leuk aankleden. Bekijk bijvoorbeeld eens hangers met vogelvoer of voederhuisjes.

null
Heb je restjes eten over? Veel keukenrestjes zijn prima. Wat je niet mag geven zijn restjes met zout of kruiden of die beschimmeld zijn. Vetrandjes, geraspte kaas, gekookte aardappelen, gekookte rijst of fruit zullen je vogels heerlijk vinden en zijn ook nog eens goed voor ze.

Vogeltips voor de winter:

 • null

  Zorg dat er de hele winter genoeg voer en water voor de vogels aanwezig is.

 • null

  's Morgens en 's avonds hebben de vogels hun voeding het hardste nodig. Zorg dus dat voer en water op deze momenten voorradig zijn.

 • null

  Houd de voederplekken ijs- en sneeuwvrij. Zo kunnen de vogels er makkelijk bij komen.

 • null

  Zorg voor verschillende soorten vogelvoer om ook verschillende vogelsoorten naar je tuin te trekken.