Je kijkt er vast al het hele jaar naar uit… OUD EN NIEUW! Lekker vuurwerk afsteken met je vrienden, oliebollen en appelflappen eten en niet te vergeten om 12 uur ’s nachts lekker naar buiten om naar al het spektakel te kijken! Natuurlijk is het wel belangrijk om tijdens oudjaar en de jaarwisseling goed rekening te houden met de veiligheid van zowel mens als dier! In dit artikel geven we je tips om veilig vuurwerk af te steken!

 • null

  Tip 1: De juiste voorzorgsmaatregelen en kleding

  Veilig afsteken begint bij de juiste bescherming. Zorg daarom dat je altijd een veiligheidsbril op hebt wanneer je vuurwerk afsteekt! Draag geen kleding die snel brandt en geen kleding met capuchon! Vergeet ook geen aansteeklonten te kopen. Aansteeklonten zijn veiliger dan vuurwerk afsteken met een aansteker.

   

  Welke kleding is geschikt bij het afsteken van vuurwerk?

  De brandbaarheid van kleding is afhankelijk van een aantal factoren waaronder:

  • Type stof: katoen, linnen, polyester, polyamide, etc.
  • De Structuur: open/dicht geweven, harig/glad
  • De vorm: wijdvallend of nauwsluitend

  Plantaardige vezels zoals katoen vatten sneller vlam dan dierlijke vezels zoals wol en zijde. Draag geen polyester of polyamide, dit vat misschien minder snel vlam maar kan gevaarlijk smelten bij contact met vuur en brandwonden veroorzaken.

  Draag geen kleding van open geweven stoffen. Hoe meer zuurstof er "in" de kleding zit, hoe brandbaarder de kleding. Ga dus voor dicht geweven stoffen.

  Kies ten slotte voor strakke kleding! Je komt met losse kleding sneller in aanraking met vuur, daarnaast verspreiden vlammen zich sneller naar boven.

 • null

  Tip 2: Omgaan met weigeraars

  Wanneer vuurwerk niet afgaat moet je dit nooit proberen opnieuw aan te steken! Dit kan namelijk voor gevaarlijke situaties zorgen. Gooi een emmer koud water over de weigeraars om de veiligheid te garanderen.

 • null

  Tip 3: Niet experimenteren met vuurwerk

  Haal nooit vuurwerk uit elkaar of combineer nooit verschillende soorten met elkaar!

 • null

  Tip 4: Ga voor stabiliteit

  Zorg bij het afsteken van vuurwerk altijd voor een stabiele ondergrond. Gebruik bij vuurpijlen een verzwaarde fles (gevuld met zand) of steek een PVC buis in de grond. Potten kun je eenvoudig klem zetten tussen twee zware stenen.

 • null

  Tip 5: Berg je vuurwerk goed op

  Bewaar je pijlen en knallers altijd op een droge en koele plek waar kinderen er niet bij kunnen. Heb je vuurwerk over na Oud & Nieuw? Het is misschien verleidelijk maar bewaar het vuurwerk niet voor het volgende jaar. Er bestaat altijd een kans dat het af gaat in huis, daarnaast is het ook niet meer veilig om een jaar later alsnog af te steken.

 • null

  Tip 6: Koop nooit illegaal vuurwerk

  Illegaal vuurwerk kan enorm verraderlijk zijn en wordt vaak niet gecheckt! Hierdoor is het risico op ongelukken stukken groter! Daarnaast riskeer je enorme boetes voor het in bezit zijn van illegaal vuurwerk!

 • null

  Tip 7: Stunt nooit met vuurwerk

  Vuurwerk is geen speelgoed en mag dan ook nooit op die manier gebruikt worden! Mensen kunnen gemakkelijk permanent letsel overhouden door het stunten met vuurwerk! Steek vuurwerk ook nooit in je hand af en gooi het ook nooit weg!

 • null

  Tip 8: Wees altijd alert

  Zorg dat je altijd goed de omgeving in de gaten houdt wanneer je vuurwerk afsteekt en je voldoende afstand houdt (minimaal 6 meter). Let op zowel mens als dier.

 • null

  Tip 9: Houd vuurwerk altijd buiten het bereik van kinderen

  Vuurwerk is levensgevaarlijk en moet ten alle tijden buiten het bereik van kinderen (en huisdieren) bewaard worden. Zorg er daarnaast voor dat je je kinderen onder toezicht houdt tijdens de jaarwisseling.

 • null

  Tip 10: Binnen de toegestaande tijden

  Steek alleen af op de dagen en het tijdstip dat het afsteken van vuurwerk toegestaan is. (31 december 18:00 - 1 januari 02:00)

Boerenbond vuurwerk

Het is belangrijk om vuurwerk van goede kwaliteit aan te schaffen om problemen te voorkomen! Bekijk onze vuurwerkwebsite door op onderstaande button te klikken!

NAAR DE VUURWERKWEBSHOP