Er zijn zoveel verschillende soorten zaden, dat het haast onmogelijk lijkt om een paar soorten te kiezen om mee aan de slag te gaan. Als je weet wanneer je bepaalde groenten kunt zaaien, dan wordt de keuze misschien al wat makkelijker. De zaaiperiode bepaalt immers voor een groot deel of je zaadje ook ontkiemt. In dit artikel lees je wanneer je bepaalde soorten groenten het beste kunt zaaien en met welke zaaimethode ze het beste zullen gedijen.

Zaaimethodes

Allereerst dienen de twee zaaimethodes, zaaien onder glas en zaaien in de volle grond, te worden uitgelegd. Met zaaien onder glas wordt het zaaien in een (kweek)kasje, bak of binnenshuis bedoeld. Met deze methode kun je al eerder beginnen met zaaien, omdat de temperatuur wat hoger ligt. Het is belangrijk om geen gewone potgrond te gebruiken, omdat deze te bemest is. Het is beter om speciale zaai- en stekgrond te gebruiken. Als je wilt weten wat er nog meer nodig is om te zaaien, dan kun je dit artikel over kweken lezen. De tweede methode is zaaien in de volle grond. Dit betekent dat je op een zaaibed of direct ter plaatse de zaadjes plant. Hierbij kun je de zaden ‘breedwerpig’ of in regels zaaien. Wanneer je op een zaaibed plant, kun je de plantjes later verplanten naar hun uiteindelijke bestemming. Als je de zaadjes direct ter plaatse plant, dan kunnen ze op hun plek blijven. Bij planten op een zaaibedLet bij het zaaien op dat de zaadjes niet te diep gezaaid worden. Heel fijn zaad kan zelfs boven op de aarde gestrooid worden. Een goede stelregel is dat je zaad niet dieper moet planten dan het dik is.

Zaaikalender

Maand Zaaimethode Groenten
Januari Onder glas Bloemkool, radijs, spinazie
In volle grond
Februari Onder glas Bindsla, bleekselderie, bloemkool, knoflook, knolselderie, kropsla, radijs, rode kool, spinazie, wortelen
In volle grond Tuinbonen, uien
Maart Onder glas Andijvie, artisjokken, aubergine, bindsla, bleekselderie, bloemkool, broccoli, knoflook, knolselderie, kropsla, paprika/peper, peterselie, prei, rode kool. Tot medio maart: radijs, spinazie, tomaten, wortelen.
In volle grond Doperwten/peulen, tuinbonen, uien herfst/winter. Vanaf medio maart: radijs, spinazie, wortelen.
April Onder glas Andijvie, artisjokken, aubergine, courgette, meloenen, paprika/peper, prei, stam- en struikbonen, tomaten.
In volle grond Bindsla, bleekselderie, bloemkool, boerenkool, broccoli, doperwten/peulen, knolselderie, kropsla, maïs, peterselie, pluksla, pompoenen, radijs, rode kool, schorseneren, spinazie, tuinbonen, uien herfst/winter, wortelen.
Mei Onder glas Meloenen, tomaten. Tot medio mei courgette.
In volle grond Andijvie, augurken, bindsla, bleekselderie, bloemkool, boerenkool, broccoli, doperwten/peulen, komkommers, kropsla, maïs, peterselie, pluksla, pompoenen, prei, pronk- en stokbonen, radijs, rode kool, spinazie, stam- en struikbonen. Wortelen. Vanaf medio mei: courgette.
Juni Onder glas Meloenen
In volle grond Andijvie, augurken, bindsla, bloemkool, boerenkool, komkommers, kropsla, peterselie, pluksla, prei, pronk- en stokbonen, radijs, spinazie, stam- en struikbonen, wortelen.
Juli Onder glas
In volle grond Andijvie, Chinese kool, kropsla, Pluksla. Vanaf medio juli: paksoi, radijs.
Augustus Onder glas
In volle grond Chinese kool, kropsla, paksoi, uien zomer, veldsla. Tot medio augustus: radijs.
September Onder glas Bindsla, bloemkool, kropsla.
In volle grond Uien zomer, veldsla.
Oktober Onder glas Bindsla, bloemkool, kropsla.
In volle grond
November Onder glas
In volle grond
December Onder glas
In volle grond